Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
AHMET SANDAL

OKULLAR AÇILIRKEN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE SESLENİŞ

21 Eylül Pazartesi “ya Bismillah” diyerek yeni bir eğitim ve öğretim dönemine yine başlıyoruz Millet olarak.Haydi hayırlısı.Tüm çocuklarımıza, gençlerimize, muallimlerimize (öğretmenlerimize) sağlık ve selamet ile zihin açıklığı ve başarılar diliyorum. Eğitim camiasında Müstahdemi’nden Okul Müdürü’ne kadar, Bakan’ından Öğretmeni’ne kadar herkese sağlık, esenlik ve huzur diliyorum.Rabbim cümlesini korusun ve esirgesin.

Gerçi, malum hastalık, salgın hastalık (Korona Virüs) dolayısıyla, okullar yüzyüze eğitim verecek mi, yoksa Ülkemizde uzaktan eğitim mi olacak, onu dahi tam olarak bilmiyoruz Buna rağmen, yine de 2020-2021 eğitim-öğretim yılının sağlık ve başarı ile geçmesini Yüce rabbimden niyaz ediyoruz. Allah (cc) malum salgın hastalıktan bizleri kurtarsın. Elbette, eğitimden önce ilk duamız budur. İlk talebimiz sağlıktır.

Şu Korona Virüs ortamında, okullar başlarken neleri düşündüm ve hangi hususları önemsedim. Korona Virüsten kurtulmayı dilerken eğitim-öğretim noktasında neleri düşündüm? Bunları sizlerle paylaşmak istedim. Bu önemli noktaları aşağıda madde madde sıralıyorum. Önce Öğretmenler, sonra Öğrencilere sesleneceğim.

Öğretmen Kardeşlerim ve Büyüklerim, Lütfen!

1-Özgüvenlerini geliştirmeleri için öğrencilerinize imkan tanıyın.Öğrencilerimize özgüven aşılayın.

2-Yerinde ve gereğince itirazlarda bulunan öğrencileri “çıban başı” olarak nitelemeyin.İtiraz eden öğrenciyi takdir edin.

3-Öncelikle de siz Öğretmenler örnek olun. Unutmayın, “hâl, kâlden önce gelir.”Öğrencilerimizi öz değerlerimiz noktasında, yani vicdan, merhamet, sevgi, saygı, hakkaniyet, adalet, doğruluk, dürüstlük, hoşgörü, iyilik, yardımlaşma, dayanışma, milli birlik ve milli beraberlik gibi hususlarda özenle yetiştirin.

4-Öğretmenlerimiz Öğrencilere “üzümü ye, bağını sorma” anlayışının yanlış olduğunu ısrarla anlatmalıdır. Başka bir anlatımla, Ve başarıya giderken nasıl başarılı olduğunu sorgulatmalıdır. Öğretmenlerimiz Öğrencilere, “mutlak ve ne olursa olsun da başarı olsun anlayışından çok, “nasıl başarılı oldun sorusu üzerinde” düşündürmelidir?

5- Güzel bir veciz sözde de belirtildiği gibi, “kişinin kendi noksanını bilmek gibi irfan olmaz.” “Evet, irfan, irfan, irfan. İşte budur bize lazım olan.” İrfan, kişinin varlık nedenini ve Dünya’daki asıl sorumluluklarını bilmesi, iyilik ve doğruluk yolunda yürümesi için içindeki duyduğu his ve düşünceler toplamıdır. Yani daha kısa anlatımla irfan, “iman edip salih ameller işlenmesi ve toplumda hakkın ve sabrın tavsiye edilmesidir.” İrfan bozguncu olmamaktır ve ıslahçı olmaktır. İrfan tek başına olmaz tabi, yanında ilim de olmalıdır. İlim akıl ise, irfan izandır. Akıl ve izan dedikleri, ilim ve irfandır. Öğretmenlerimiz işte bu noktalardan hareket etmelidir ve gençlere ilim yanında irfan da öğretmelidir.  Mevlana ne diyor bir dinleyin; “Gayret atını yıldızlara sürdün de,
 Kendisine meleklerin secde ettiği Âdem Peygamber’i bilmedin. Oldu mu şimdi!”
Âdem denildiğinde de uzağa gitme. Âdem sensin sen ey İnsanoğlu! Öğrencilerimiz öncelikle “kendisini bilsin” bu Bize yeter! Öğrencilerimiz kendilerini bililerse bu Ülke tüm meselelerini zaten çözer.Bu Ülkenin kafalara bilgi doldurmaya ihtiyacı yok. Bu Ülkenin gençlerinin terbiye ile, ıslah ile, yanlışları düzeltme ile eğitilmesine ihtiyaç vardır. Kaldığım yerden devam edeceğim. Yukarıda ne demiştik. Öğrencilerimiz “kendilerini bilseler” yeter demiştik.

Öğretmenlerimiz “öğretime değil eğitime ağırlık vermelidir.” Eğitim varsa, zaten öğretim de ardından gelir. Eğitim, “terbiye, ıslah etme ve düzeltmedir.” Öğretim ise habire bir şeyleri anlatma ve tabir caizse “kafalara bilgi doldurmadır.” 

Öğrenci Kardeşlerim, Değerli Çocuklarımız, Lütfen!

1-Sen yaratılmışlar içerisinde en değerlisin.Sen büyük değer taşıyorsun içinde! İçerindeki cevherin ve değerin farkında ol yeter.

2- “Oğlum ben sana Vali olamazsın demedim ki, adam olamazsın dedim,”  diye biten bir meşhır bir fıkra var ya! O fıkradaki hakikatlere dikkat edin. (O fıkra değil esasında, bir darb-ı mesel. Yani ders çıkartılacak bir konudur o fıkra)

3-Arkadaşını iyi seç! İyi arkadaş, ahlaklı arkadaş, edepli arkadaş seni iyiliğe, doğruluğa ve mutluluğa götürür. Kötü arkadaşlar da seni alır da uçurumdan aşağıya düşürür. Evet, Öğrenci Kardeşim arkadaşını iyi seç. Sevgili Peygamberimiz (asm) bu hususta şu Hadis-i Şerif’i ile Bize asırlar öncesinden sesleniyor: “Kişi arkadaşının Dinindendir”. Evet, işte bu ikaz doğrultusunda hareket etmeliyiz. Arkadaşımız yanlış ve eğri ise, maazallah bizde ondan etkileniriz ve doğru yoldan sapabiliriz.

4-Akıl ve vicdan yolundan asla ayrılma.Aklın ve vicdanın senin en büyük rehberindir. Bazen vidanın ile aklın çatışabilir. Aklın vicdanınla çatışırsa, vicdanını dinle!

5-İşte şu sözleri asla unutma!Şeyh Edebali’nin şu sözleri sana bir rehber olsun.

Ananı, atanı say.Bereket büyüklerle beraberdir. 

Üç kişiye acı, cahiller arasında alime. Zenginken fakir düşene.Hatırlı iken itibarini kaybedene.

Unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir. Asla kibirlenme ve büyüklenme!Düşmanını hor görme. Düşmanını çoğaltma, düşmanlığınbaşını da sonunu da sen belirle. 

Haklı olduğunda kavgadan korkma 

Bilesin ki;

“Atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler.” 

Evet, Okullar açılırken 5’er maddeyle, Öğretmenlerimize ve Öğrencilerimize seslendim. Bu seslenişten Yeni Eğitim ve Öğretim Yılının Ülkemiz, Vatanımız ve Milletimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını Yüce Rabbimden (cc) niyaz ediyorum.

Ahmet SANDAL

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER